Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Ulubiona zapiekanka mojego męża - z kiełbasą, zapiekanym serem i oczywiście można podać z ketchupem.
Kiełbasy najczęściej kupuję więcej i ją mrożę. Zawsze więc znajdzie się jakiś kawałek w lodówce. Pare ziemniaków też zazwyczaj mam na stanie :) Wystarczy dodać trochę sera i zapiekanka gotowa!

Składniki:
6-8 ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 g kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej
300 g startego żółtego sera
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka  

Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki i pokrój w dosyć grube talarki. Ugotuj je w osolonej wodzie tak, żeby nie były zbyt miękkie.

*Ja po zagotowaniu zmniejszam gaz i gotuję około 10 minut.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij lekko na patelni. Kiełbasę pokrój w plasterki i dorzucić do cebuli. Dodaj majeranek i słodką paprykę. 
Wymieszaj i całość lekko podsmaż.
Ścianki naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem i ułóż na dnie pierwszą warstwę ziemniaków (na co zużyj 1/3 wszystkich talarków). Wyłóż na to połowę podsmażonej kiełbasy i posyp serem. Ułóż drugą warstwę ziemniaków i resztę kiełbasy. Następna warstwa to starty ser. Na wierzch połóż ostatnią porcję ziemniaków.
Rozmącone jajko wymieszaj z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem. Zalej tym ułożone warstwy zapiekanki. Całość posyp ostatnią warstwą sera.
Zapiekaj pod przykryciem w temperaturze 180 st. przez około 30 minut.

Do zapiekanki można dodać również pokrojony w kosteczkę/ paski a następnie wytopiony boczek. Często też (z braku czasu lub chęci) zapiekam to danie na patelni a nie w piekarniku. Wtedy do garnka z odcedzonymi ziemniakami dodaję usmażoną kiełbasę, trochę tartego sera i chwilkę mieszam na małym ogniu.

Jeśli jest to mniejsza porcja: na usmażoną kiełbasę na patelni ułóż ziemniaki i wszystko posyp tartym serem. Przykryj pokrywką i "zapiecz" 10 minut na małym ogniu. 
Jest to również wersja bardziej "estetyczna".

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.