Ulubiona zapiekanka mojego męża - z kiełbasą, zapiekanym serem i oczywiście można podać z ketchupem.
Kiełbasy najczęściej kupuję więcej i ją mrożę. Zawsze więc znajdzie się jakiś kawałek w lodówce. Pare ziemniaków też zazwyczaj mam na stanie :) Wystarczy dodać trochę sera i zapiekanka gotowa!
Składniki:
6-8 ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 g kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej
300 g startego żółtego sera
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 g kiełbasy podwawelskiej / toruńskiej
300 g startego żółtego sera
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka oleju
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki i pokrój w dosyć grube talarki. Ugotuj je w osolonej wodzie tak, żeby nie były zbyt miękkie.
*Ja po zagotowaniu zmniejszam gaz i gotuję około 10 minut.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij lekko na patelni. Kiełbasę pokrój w plasterki i dorzucić do cebuli. Dodaj majeranek i słodką paprykę.
Wymieszaj i całość lekko podsmaż.
Ścianki naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem i ułóż na dnie pierwszą warstwę ziemniaków (na co zużyj 1/3 wszystkich talarków). Wyłóż na to połowę podsmażonej kiełbasy i posyp serem. Ułóż drugą warstwę ziemniaków i resztę kiełbasy. Następna warstwa to starty ser. Na wierzch połóż ostatnią porcję ziemniaków.
Rozmącone jajko wymieszaj z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem. Zalej tym ułożone warstwy zapiekanki. Całość posyp ostatnią warstwą sera.
Ścianki naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem i ułóż na dnie pierwszą warstwę ziemniaków (na co zużyj 1/3 wszystkich talarków). Wyłóż na to połowę podsmażonej kiełbasy i posyp serem. Ułóż drugą warstwę ziemniaków i resztę kiełbasy. Następna warstwa to starty ser. Na wierzch połóż ostatnią porcję ziemniaków.
Rozmącone jajko wymieszaj z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem. Zalej tym ułożone warstwy zapiekanki. Całość posyp ostatnią warstwą sera.
Zapiekaj pod przykryciem w temperaturze 180 st. przez około 30 minut.
Do zapiekanki można dodać również pokrojony w kosteczkę/ paski a następnie wytopiony boczek. Często też (z braku czasu lub chęci) zapiekam to danie na patelni a nie w piekarniku. Wtedy do garnka z odcedzonymi ziemniakami dodaję usmażoną kiełbasę, trochę tartego sera i chwilkę mieszam na małym ogniu.
Jeśli jest to mniejsza porcja: na usmażoną kiełbasę na patelni ułóż ziemniaki i wszystko posyp tartym serem. Przykryj pokrywką i "zapiecz" 10 minut na małym ogniu.
Jest to również wersja bardziej "estetyczna".
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz