Wiem, że można kupić gotowe w sklepie, ale po co? Samemu można je zrobić szybko i bardzo łatwo. Dodając różne przyprawy możemy otrzymać grzanki jakie tylko chcemy a do tego wykorzystać czerstwe pieczywo. Dodaję je do zup czy sałatek.
Składniki:
- pieczywo - najlepiej bułka czy baton ale zwykły chleb tez się nada. Ilość zależy tylko od was. Musicie tylko wziąć pod uwagę to, że zmniejszą swoja objętość.
- masło, oliwa z oliwek lub olej. Masło nadaje się idealnie na grzanki do zupy a oliwa czy olej na grzanki do sałatek. Chociaż ja oliwy używam tylko w sytuacji braku masła w lodówce :)
- przyprawy, sól. Grzanki do zupy robię na samym maśle. Jednak wykorzystując je do sałatek (np. Cezara) dodaję trochę soli, oregano oraz tymianek. Dodając suszonego czosnku otrzymacie grzanki czosnkowe. Jeśli macie inne sprawdzone przyprawy dajcie znać, na pewno wypróbuje!
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w kostkę. Grzanki w większej ilości wsyp do blachy, na nie ułóż kawałki pokrojonego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 -180 stopni, może być ustawione tylko grzanie górne. Pamiętaj, żeby co pewien czas przemieszać grzanki. Wtedy upieką się równomiernie i będziesz mieć je pod kontrolą, żeby się nie przypaliły.
Jeśli przygotowujesz grzanki np. z dwóch kromek chleba do jednej porcji sałatki, możesz je zrobić na patelni. Wtedy zrób odwrotnie niż w piekarniku.
Na patelni roztop masło czy oliwę. Na początek daj 2 łyżki - zawsze możesz dołożyć. Wrzuć pokrojone pieczywo na patelnię i przemieszaj, aby równomiernie pokrył je roztopiony tłuszcz. Posyp grzanki solą i wybranymi przyprawami. Smaż grzanki co chwilę je mieszając aż się ładnie przyrumienią.
Smacznego!
Składniki:
- pieczywo - najlepiej bułka czy baton ale zwykły chleb tez się nada. Ilość zależy tylko od was. Musicie tylko wziąć pod uwagę to, że zmniejszą swoja objętość.
- masło, oliwa z oliwek lub olej. Masło nadaje się idealnie na grzanki do zupy a oliwa czy olej na grzanki do sałatek. Chociaż ja oliwy używam tylko w sytuacji braku masła w lodówce :)
- przyprawy, sól. Grzanki do zupy robię na samym maśle. Jednak wykorzystując je do sałatek (np. Cezara) dodaję trochę soli, oregano oraz tymianek. Dodając suszonego czosnku otrzymacie grzanki czosnkowe. Jeśli macie inne sprawdzone przyprawy dajcie znać, na pewno wypróbuje!
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w kostkę. Grzanki w większej ilości wsyp do blachy, na nie ułóż kawałki pokrojonego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 -180 stopni, może być ustawione tylko grzanie górne. Pamiętaj, żeby co pewien czas przemieszać grzanki. Wtedy upieką się równomiernie i będziesz mieć je pod kontrolą, żeby się nie przypaliły.
Jeśli przygotowujesz grzanki np. z dwóch kromek chleba do jednej porcji sałatki, możesz je zrobić na patelni. Wtedy zrób odwrotnie niż w piekarniku.
Na patelni roztop masło czy oliwę. Na początek daj 2 łyżki - zawsze możesz dołożyć. Wrzuć pokrojone pieczywo na patelnię i przemieszaj, aby równomiernie pokrył je roztopiony tłuszcz. Posyp grzanki solą i wybranymi przyprawami. Smaż grzanki co chwilę je mieszając aż się ładnie przyrumienią.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz