Przejdź do głównej zawartości

Grzanki

Wiem, że można kupić gotowe w sklepie, ale po co? Samemu można je zrobić szybko i bardzo łatwo. Dodając różne przyprawy możemy otrzymać grzanki jakie tylko chcemy a do tego wykorzystać czerstwe pieczywo. Dodaję je do zup czy sałatek.

Składniki:
- pieczywo - najlepiej bułka czy baton ale zwykły chleb tez się nada. Ilość zależy tylko od was. Musicie tylko wziąć pod uwagę to, że zmniejszą swoja objętość.

- masło, oliwa z oliwek lub olej. Masło nadaje się idealnie na grzanki do zupy a oliwa czy olej na grzanki do sałatek. Chociaż ja oliwy używam tylko w sytuacji braku masła w lodówce :)

- przyprawy, sól. Grzanki do zupy robię na samym maśle. Jednak wykorzystując je do sałatek (np. Cezara) dodaję trochę soli, oregano oraz tymianek. Dodając suszonego czosnku otrzymacie grzanki czosnkowe. Jeśli macie inne sprawdzone przyprawy dajcie znać, na pewno wypróbuje!

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w kostkę. Grzanki w większej ilości wsyp do blachy, na nie ułóż kawałki pokrojonego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 -180 stopni, może być ustawione tylko grzanie górne. Pamiętaj, żeby co pewien czas przemieszać grzanki. Wtedy upieką się równomiernie i będziesz mieć je pod kontrolą, żeby się nie przypaliły.

Jeśli przygotowujesz grzanki np. z dwóch kromek chleba do jednej porcji sałatki, możesz je zrobić na patelni. Wtedy zrób odwrotnie niż w piekarniku.
Na patelni roztop masło czy oliwę. Na początek daj 2 łyżki - zawsze możesz dołożyć. Wrzuć pokrojone pieczywo na patelnię i przemieszaj, aby równomiernie pokrył je roztopiony tłuszcz. Posyp grzanki solą i wybranymi przyprawami. Smaż grzanki co chwilę je mieszając aż się ładnie przyrumienią.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.