Z ciastem na pizzę miałam taki problem, że w każdym przepisie podane były inne proporcje. Testowałam wiele przepisów i często ciasto mi po prostu nie wyrastało.
Zostałam przy jednym, jak na razie najlepszym sposobie na ciasto na pizzę.
Nie robię żadnego zaczynu, nie wyrabiam ciasta co 10 minut więc przepis jest bardzo szybki i prosty.
(Szklanka 250ml)
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki letniej wody
- 14g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól oraz oliwę.
Do szklanki pokrusz drożdże, wsyp do nich cukier, wlej 3 łyżki letniej wody i wymieszaj porządnie, żeby nie było grudek. Rozrobione drożdże wlej do mąki i dodaj wodę.
Rękami połącz wszystkie składniki. Kiedy ciasto się połączy, przenieś je na blat i wyrabiaj porządnie ok. 5 minut.
* Używając takich proporcji składników nie zdarzyło mi się jeszcze dodawać mleka/wody czy mąki do ciasta. Powinno się idealnie wyrobić.
Gotowe ciasto włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odwróć miskę nad blatem oprószonym mąką, aby ciasto samo wypadło. Nie trzeba go już wyrabiać. Ciasto rozciągaj palcami w każdym kierunku, w ten sposób pizza będzie okrągła 🙂 Spód na pizzę przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pizzy.
Na gotowe ciasto nałóż sos, ser oraz swoje ulubione dodatki.
Przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C. Pizza jest gotowa w ok. 8 - 10 minut gdy spód i brzegi się zarumienią 😊
Powodzenia.
Powodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz