Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na pizzę

Z ciastem na pizzę miałam taki problem, że w każdym przepisie podane były inne proporcje. Testowałam wiele przepisów i często ciasto mi po prostu nie wyrastało.
Zostałam przy jednym, jak na razie najlepszym sposobie na ciasto na pizzę.
Nie robię żadnego zaczynu, nie wyrabiam ciasta co 10 minut więc przepis jest bardzo szybki i prosty.

Składniki:
(Szklanka 250ml) 
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki letniej wody
- 14g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól oraz oliwę. 
Do szklanki pokrusz drożdże, wsyp do nich cukier, wlej 3 łyżki letniej wody i wymieszaj porządnie, żeby nie było grudek. Rozrobione drożdże wlej do mąki i dodaj wodę. 
Rękami połącz wszystkie składniki. Kiedy ciasto się połączy, przenieś je na blat i wyrabiaj porządnie ok. 5 minut.

* Używając takich proporcji składników nie zdarzyło mi się jeszcze dodawać mleka/wody czy mąki do ciasta. Powinno się idealnie wyrobić.

Gotowe ciasto włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odwróć miskę nad blatem oprószonym mąką, aby ciasto samo wypadło. Nie trzeba go już wyrabiać. Ciasto rozciągaj palcami w każdym kierunku, w ten sposób pizza będzie okrągła 🙂 Spód na pizzę przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pizzy. 
Na gotowe ciasto nałóż sos, ser oraz swoje ulubione dodatki.
Przygotowaną pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C. Pizza jest gotowa w ok. 8 - 10 minut gdy spód i brzegi się zarumienią 😊
Powodzenia.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.