Brak pomysłu na piątkową kolację czy przekąskę? A może chcesz urozmaicić zwykły cotygodniowy niedzielny obiad? Proszę bardzo! Zapiekane ziemniaki pasują idealnie i na obiad i na kolację. Podawane z sosem lub jako dodatek do mięs!
Składniki:
- ziemniaki
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
- sól
Ziemniaki obierz lub porządnie umyj i pokrój. Może to być kostka, talarki, frytki czy po prostu ćwiartki. Wysyp na blachę z piekarnika, naczynie żaroodporne czy zwykłą blachę do pieczenia. Dobrze jest to naczynie wysmarować olejem lub oliwą. Ziemniaki polej olejem, posyp przyprawą, solą i dokładnie wymieszaj.
Składniki:
- ziemniaki
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
- sól
Ziemniaki obierz lub porządnie umyj i pokrój. Może to być kostka, talarki, frytki czy po prostu ćwiartki. Wysyp na blachę z piekarnika, naczynie żaroodporne czy zwykłą blachę do pieczenia. Dobrze jest to naczynie wysmarować olejem lub oliwą. Ziemniaki polej olejem, posyp przyprawą, solą i dokładnie wymieszaj.
* Jeśli nie mam akurat przyprawy do ziemniaków, dodaję do nich słodką paprykę, oregano, majeranek, tymianek.
Piecz w piekarniku nastawionym na 180st. z termoobiegiem przez
40-50 minut (U mnie 40 minut całkowicie wystarcza). Oczywiście warto do ziemniaków zaglądać
i wymieszać w połowie czasu pieczenia.
SMACZNEGO!
40-50 minut (U mnie 40 minut całkowicie wystarcza). Oczywiście warto do ziemniaków zaglądać
i wymieszać w połowie czasu pieczenia.
SMACZNEGO!
chcę piekarnik!!!!
OdpowiedzUsuńMoże Mikołaj Ci przyniesie :) Napisałaś już list?
Usuń