Przejdź do głównej zawartości

Penne ze szpinakiem

Jest to bardzo szybkie i proste danie. Sos śmietankowo – szpinakowy można wykorzystać na różne sposoby. Ja najczęściej serwuję to danie w piątek jako danie bezmięsne ale można dodać do sosu podsmażoną pierś z kurczaka i całkowicie je odmienić.
Do sosu ugotuj makaron penne bądź świderki i pyszny obiad
w 20 minut gotowy!

Składniki:

- Makaron penne
- szpinak mrożony porcjowany – najczęściej 450g
Oczywiście w sezonie warto wykorzystać świeże liście szpinaku.
- 2x serek topiony śmietankowy 100g
- czosnek – według uznania. Jak dla mnie wystarczą 2 duże ząbki.
- 1/2 cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz


Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej poszatkowaną cebulkę. Następnie wrzuć na patelnię szpinak i przykryj patelnię pokrywką. Od czasu do czasu przemieszaj szpinak - wtedy się szybciej rozmrozi. Następnie dodaj do szpinaku rozdrobnione serki topione i duś na małym ogniu aż serki się roztopią. Oczywiście można „pomóc” serkom mieszając od czasu do czasu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem i gotowe! Podawaj z ugotowanym makaronem.


Komentarze

  1. moje ulubione :D
    chociaż z fetą też niezłe... albo z mascarpone :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść ...

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i...

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.