Jest to bardzo szybkie i proste danie. Sos śmietankowo – szpinakowy można wykorzystać na różne sposoby. Ja najczęściej serwuję to danie w piątek jako danie bezmięsne ale można dodać do sosu podsmażoną pierś z kurczaka i całkowicie je odmienić.
Do sosu ugotuj makaron penne bądź świderki i pyszny obiad
w 20 minut gotowy!
w 20 minut gotowy!
Składniki:
- Makaron penne
- szpinak mrożony porcjowany – najczęściej 450g
Oczywiście w sezonie warto wykorzystać świeże liście
szpinaku.
- 2x serek topiony śmietankowy 100g
- czosnek – według uznania. Jak dla mnie wystarczą 2 duże
ząbki.
- 1/2 cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej poszatkowaną
cebulkę. Następnie wrzuć na patelnię szpinak i przykryj patelnię
pokrywką. Od czasu
do czasu przemieszaj szpinak - wtedy się szybciej rozmrozi. Następnie dodaj do
szpinaku rozdrobnione serki topione i duś na małym ogniu aż serki się roztopią.
Oczywiście można „pomóc” serkom mieszając od czasu do czasu. Dodaj przeciśnięty
przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem i gotowe! Podawaj z ugotowanym makaronem.
moje ulubione :D
OdpowiedzUsuńchociaż z fetą też niezłe... albo z mascarpone :D