Hot dogi jemy bardzo rzadko. Przede wszystkim ze względu na kupne bułki do hot-dog'ow. Jeszcze nie trafiłam na takie, które by mi odpowiadały. W końcu pomyślałam, że pora spróbować upiec bułki samemu. Przecież to nie może być takie trudne. I rzeczywiście! To wcale nie jest trudne, a bułeczki wychodzą pierwsza klasa☺.
Składniki:
450 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
50 ml letniego mleka
20 g cukru
20 g drożdży świeżych/8 g drożdży instant
1 płaska łyżeczka soli
25 g roztopionego masła
2 jajka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wodę połącz z mlekiem, drożdżami i cukrem i porządnie wymieszaj. Do mąki dodaj masło, wodę z mlekiem, 1jajko +1 żółtko.
(Pozostałe białko wymieszaj z 1łyżką wody- będzie do posmarowaną bułek przed pieczeniem).
Składniki połącz i zagniataj ciasto ok. 10minut.
Gotowe ciasto przełóż do miski i odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków i uformuj z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkuj na prostokąty ok. 20 cm długości. Następnie zroluj je wzdłuż dłuższego boku, załóż obydwa końce do środka i zlep palcami, żeby nie było widać łączeń. Przygotowane bułki odstaw ponownie na ok. 30 min. Wyrośnięte bułki posmaruj pozostałym białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° (góra-dół) na 15-18 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę, żeby trochę ostygły 😉.
Powodzenia!
Komentarze
Prześlij komentarz