Przejdź do głównej zawartości

Bułki na hot-dogi

 Hot dogi jemy bardzo rzadko. Przede wszystkim ze względu na kupne bułki do hot-dog'ow. Jeszcze nie trafiłam na takie, które by mi odpowiadały. W końcu pomyślałam, że pora spróbować upiec bułki samemu. Przecież to nie może być takie trudne. I rzeczywiście! To wcale nie jest trudne, a bułeczki wychodzą pierwsza klasa☺. 

Składniki:

450 g mąki pszennej

150 ml letniej wody

50 ml letniego mleka

20 g cukru

20 g drożdży świeżych/8 g drożdży instant

1 płaska łyżeczka soli

25 g roztopionego masła

2 jajka


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wodę połącz z mlekiem, drożdżami i cukrem i porządnie wymieszaj. Do mąki dodaj masło, wodę z mlekiem, 1jajko +1 żółtko. 

(Pozostałe białko wymieszaj z 1łyżką wody- będzie do posmarowaną bułek przed pieczeniem). 

Składniki połącz i zagniataj ciasto ok. 10minut.

Gotowe ciasto przełóż do miski i odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków i uformuj z nich kulki. 

Każdą kulkę rozwałkuj na prostokąty ok. 20 cm długości. Następnie zroluj je wzdłuż dłuższego boku, załóż obydwa końce do środka i zlep palcami, żeby nie było widać łączeń. Przygotowane bułki odstaw ponownie na ok. 30 min. Wyrośnięte bułki posmaruj pozostałym białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° (góra-dół) na 15-18 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę, żeby trochę ostygły 😉. 

Powodzenia! 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.