Podczas robienia gołąbków, parzę kapustę aby łatwo oddzielić jej liście. Większe liście nadają się do zawijania w nie farszu, ale zazwyczaj zostaje mi dosyć duża część kapusty, która się do tego nie nadaje. Też macie problem co zrobić pozostałą kapustą? Jest ona już sparzona, więc do kiszenia się nie nadaje. Pozostaje ugotować z nią zupę lub... zrobić mega pyszną surówkę, którą można przechowywać w lodówce aż do 3 tygodni! 😊
Sładniki:
- kapusta biała lub czerwona (poszatkowanej ok. 1kg)
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- ½ szklanki cukru
Zalewa:
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki oleju
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj, jeśli jest zbyt twarda, zalej ją wrzątkiem i porządnie odcedź. Marchewkę obierz i zetrzyj do kapusty na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Wszystko zasyp cukrem i porządnie zagnieć. Odstaw na ok. 30 min.
Wymieszaj wszystkie składniki na zalewę i zagotuj. Gorącą zalewę wlej do kapusty i porządnie wymieszaj. Po ostudzeniu kapustę przełóż do słoików, odsączając z zalewy. Słoiki dokładnie zakręć i schowaj do lodówki.
Surówkę tę możesz przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni. 😊
* Mając więcej niż 1 kg kapusty nie zwiększaj ilości składników zalewy. Wystarczy na wiele więcej. Mi pozostał akurat 1kg kapusty, więc łatwo było dobrać ilości pozostałych składników, jednak dużo zalewy odsączyłam z gotowej surówki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz