Przejdź do głównej zawartości

Surówka z parzonej kapusty

 Podczas robienia gołąbków, parzę kapustę aby łatwo oddzielić jej liście. Większe liście nadają się do zawijania w nie farszu, ale zazwyczaj zostaje mi dosyć duża część kapusty, która się do tego nie nadaje. Też macie problem co zrobić pozostałą kapustą? Jest ona już sparzona, więc do kiszenia się nie nadaje. Pozostaje ugotować z nią zupę lub... zrobić mega pyszną surówkę, którą można przechowywać w lodówce aż do 3 tygodni! 😊

Sładniki:

- kapusta biała lub czerwona (poszatkowanej ok. 1kg) 

- 1 duża marchewka

- 1 duża cebula

- ½ szklanki cukru

Zalewa:

- ½ szklanki wody

- ½ szklanki octu

- ½ szklanki oleju

- 1 płaska łyżka soli

- 1 płaska łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkuj, jeśli jest zbyt twarda, zalej ją wrzątkiem i porządnie odcedź. Marchewkę obierz i zetrzyj do kapusty na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Wszystko zasyp cukrem i porządnie zagnieć. Odstaw na ok. 30 min.

Wymieszaj wszystkie składniki na zalewę i zagotuj. Gorącą zalewę wlej do kapusty i porządnie wymieszaj. Po ostudzeniu kapustę przełóż do słoików, odsączając z zalewy. Słoiki dokładnie zakręć i schowaj do lodówki.

Surówkę tę możesz przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni. 😊

* Mając więcej niż 1 kg kapusty nie zwiększaj ilości składników zalewy. Wystarczy na wiele więcej. Mi pozostał akurat 1kg kapusty, więc łatwo było dobrać ilości pozostałych składników, jednak dużo zalewy odsączyłam z gotowej surówki. 

Smacznego. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.