Przejdź do głównej zawartości

Karpatka

Pyszne, lekkie ciasto. Przyznam się, że za pierwszym razem mi nie wyszło. Nie poddałam się i spróbowałam jeszcze raz. Za drugim razem poszło zdecydowanie lepiej! Wtedy okazało się, że jest to chyba jedyne ciasto, które lubi mój mąż. Od tamtej pory często gości na naszym stole 😉.
Składniki:

   Ciasto:
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka

   Krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 350 ml mleka
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj masę budyniową.
Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając jednak ilości mleka podanej w przepisie tj. 350 ml. Budyń musi być gęsty. Gotowy budyń przykryj i odstaw do wystudzenia.

*Budyń warto przygotować trochę wcześniej, ponieważ będzie długo stygł.

Do garnka wlej wodę, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu garnek zdejmij z ognia, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj.

*Najlepiej mieszać trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki.

Na mniejszy już ogień ustaw garnek z wymieszaną masą i gotuj ją ok. 2 minuty cały czas mieszając.
Gotowe ciasto przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ciasto miksuj dodając po jednym jajku.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem (masłem, margaryną).
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Z gotowej masy na ciasto upiecz dwa placki, każdy ok. 20 minut. Gotowe placki ostudź. 
W międzyczasie dokończ krem. 
Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem. Pomału dodawaj po łyżce przygotowanego budyniu cały czas miksując.

*Masło i budyń powinny być w temperaturze pokojowej.

Na wystudzony placek ciasta nałóż krem budyniowy i rozsmaruj. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.