Pyszne, lekkie ciasto. Przyznam się, że za pierwszym razem mi nie wyszło. Nie poddałam się i spróbowałam jeszcze raz. Za drugim razem poszło zdecydowanie lepiej! Wtedy okazało się, że jest to chyba jedyne ciasto, które lubi mój mąż. Od tamtej pory często gości na naszym stole 😉.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 350 ml mleka
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj masę budyniową.
Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając jednak ilości mleka podanej w przepisie tj. 350 ml. Budyń musi być gęsty. Gotowy budyń przykryj i odstaw do wystudzenia.
*Budyń warto przygotować trochę wcześniej, ponieważ będzie długo stygł.
Do garnka wlej wodę, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu garnek zdejmij z ognia, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj.
*Najlepiej mieszać trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki.
Na mniejszy już ogień ustaw garnek z wymieszaną masą i gotuj ją ok. 2 minuty cały czas mieszając.
Gotowe ciasto przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ciasto miksuj dodając po jednym jajku.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem (masłem, margaryną).
*Masło i budyń powinny być w temperaturze pokojowej.
Na wystudzony placek ciasta nałóż krem budyniowy i rozsmaruj. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 350 ml mleka
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj masę budyniową.
Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając jednak ilości mleka podanej w przepisie tj. 350 ml. Budyń musi być gęsty. Gotowy budyń przykryj i odstaw do wystudzenia.
*Budyń warto przygotować trochę wcześniej, ponieważ będzie długo stygł.
Do garnka wlej wodę, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu garnek zdejmij z ognia, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i porządnie wymieszaj.
*Najlepiej mieszać trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki.
Na mniejszy już ogień ustaw garnek z wymieszaną masą i gotuj ją ok. 2 minuty cały czas mieszając.
Gotowe ciasto przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ciasto miksuj dodając po jednym jajku.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj tłuszczem (masłem, margaryną).
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Z gotowej masy na ciasto upiecz dwa placki, każdy ok. 20 minut. Gotowe placki ostudź.
W międzyczasie dokończ krem.
Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem. Pomału dodawaj po łyżce przygotowanego budyniu cały czas miksując.
*Masło i budyń powinny być w temperaturze pokojowej.
Na wystudzony placek ciasta nałóż krem budyniowy i rozsmaruj. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz