Przejdź do głównej zawartości

Kapsalon

Od jakiegoś już czasu w knajpach z kebabem możemy zjeść tzw. kapsalon. Moim wyzwaniem było odtworzenie tego smaku w domu. Po przeszukaniu internetu okazało się, że kapsalon jest daniem holenderskim i równie dobrze smakuje z kurczakiem! Jeśli lubisz domowy fast food to po prostu MUSISZ tego spróbować!
Składniki: (dla 4 osób)
- pierś z kurczaka  (przyp. pierś to dwa filety)
- 1 kg frytek
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1/2 papryki
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 pomidor
- cebula czerwona
- ser żółty
- 2 łyżki oleju
- przyprawa gyros
Sos:
- jogurt grecki
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- koperek

Sposób przygotowania:

Frytki przygotuj (najlepiej w piekarniku) według opisu na opakowaniu. Po wyciągnięciu w piekarnika gotowych frytek ustaw temperaturę grzania na ok. 150 stopni.

Mięso oczyść i pokrój w małą kostkę. Do mięsa dodaj olej, przyprawę do gyrosa i wymieszaj.

*Najlepiej jest to zrobić wcześniej, żeby mięso "przeszło" przyprawami.

Gotowe mięso usmaż na patelni nie dodając już tłuszczu.

Warzywa umyj. Kapustę poszatkuj, paprykę pokrój w paski, ogórka, pomidora i cebulę w półplasterki.

*Możesz wykorzystać sałatę lodową, jeśli nie masz kapusty pekińskiej. Jednak mi bardziej smakuje z pekińską.

Przygotuj sos:
Jogurt wymieszaj z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz koperkiem. Możesz delikatnie posolić.

W naczyniu żaroodpornym, lub w miskach ułóż kolejno gotowe frytki, usmażone mięso i posyp wszystko startym serem. Włóż do nagrzanego piekarnika i wyjmij kiedy ser się roztopi.

* Pierwszy raz robiłam w naczyniu żaroodpornym, jednak ciężko było podzielić to na porcje. Jedliśmy z mężem "z jednej michy" hehe. Teraz po prostu nakładam na talerze, każdy ma swoją porcję. Niektórzy wykorzystują gotowe jednorazowe opakowania np. tzw. keksówki.

* Rodzaj sera raczej nie ma znaczenia. Najlepiej jakby się ciągnął po roztopieniu. Ja używam tego co w danym momencie mam w lodówce. Może być mozzarella, edamski czy gouda.

Po zapieczeniu frytek z mięsem, na wierzch ułóż kapustę, warzywa i wszystko polej sosem czosnkowym.
Smacznego!

Komentarze

  1. mniamm, nigdy go nie robiłam ale jestem pewna, że bardzo by mi smakował, aż ślinka cieknie patrząc na to danie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.