Przejdź do głównej zawartości

Rolada biszkoptowa z malinami

Składniki:
   Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki (ja używam 450 lub tortowej tj. 600)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

   Krem:
- 300 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru

- maliny

Sposób przygotowania.:

Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Po trochu dodawaj cukier i miksuj tak długo, żeby się rozpuścił. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Na blachę (taką od piekarnika) wyłóż papier do pieczenia. Na papier wylej gotową masę i równo rozsmaruj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut.

*Przypilnuj, żeby biszkopt nie upiekł się za bardzo, jeśli będzie zbyt twardy (przypieczony) trudno go będzie zwinąć.

Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj sobie jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia (wielkości blachy) i nasmaruj go odrobiną oleju. Po wyjęciu z piekarnika gotowego biszkoptu przełóż go na przygotowany papier i zwiń w roladę. Odłóż tak do wystygnięcia.

*Dzięki temu biszkopt będzie łatwiej zawinąć ponownie, kiedy będzie już zimny.

Przygotuj krem:

Ubij, koniecznie zimną! śmietanę z cukrem pudrem. Do gotowej śmietany dodaj serek mascarpone i zmiksuj tak, aby nie było grudek. Gotowe :)

Maliny umyj.

Wystudzony biszkopt odwiń z papieru, wysmaruj kremem i ułóż na nim maliny w większych odstępach. Delikatnie zwiń ciasto z powrotem, owiń folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

*Podczas smarowania kremem biszkoptu zostaw kawałek brzegu nieposmarowany. Podczas zwijania krem może się przesunąć i "wyjść" z ciasta.

Gotową roladę przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Duszone mięso w sosie własnym

Jest to przepis bardzo uniwersalny. W ten sposób przygotowuję różne mięso wieprzowe: schab, szynkę, łopatkę czy polędwiczkę. Schab jest najszybszym do przygotowania rodzajem mięsa. Kupuję go już w plastrach, więc właściwie przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Polędwiczkę również wystarczy pokroić w plastry i lekko "rozbić" palcami (jest bardzo delikatna). Z szynką czy łopatką jest o wiele więcej roboty, chyba że traficie na ładny kawałek ;) Takie mięso trzeba oczyścić i pokroić na kawałki podobnej wielkości. Duszone mięso robię dosyć często w niedzielę. Wystarczy wszystko wrzucić do jednego garnka i obiad robi się praktycznie sam! Do tego ziemniaczki/ kluski, surówka i oczywiście musi być duuuużo sosu :) Składniki: - 500g mięsa wieprzowego w plastrach lub w kawałku. Tyle wystarcza dla naszej 3 osobowej rodziny. - marchewka - cebula - 1 płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki margaryny - olej - 1 płaska łyżeczka Vegety - sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, liść

Naleśniki kasztelańskie

Kolejny szybki i tani przepis na obiad. Przygotowanie tych naleśników w naszej rodzinie zapoczątkował mój tata. Podobno podawali to na stołówce w Jego zakładzie pracy. Przynajmniej tak słyszałam, bo było to baaardzo dawno temu. Naleśniki kasztelańskie zawsze podajemy z surówką z kapusty pekińskiej na którą przepis znajdziesz tutaj . Składniki: - naleśniki - przepis znajdziesz tutaj - mortadela - ser żółty w plastrach - jajko - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki przygotuj według przepisu. Mortadelę pokrój w nieco grubsze plastry. Na naleśniku ułóż ser, mortadelę, ser i zawiń naleśnik jak krokiet.  Jajko roztrzep na talerzu i zamocz w nim zawinięte naleśniki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zarumienią. Smacznego.

Rollsy z tortilli

Sylwester tuż tuż! Najwyższy czas na listę imprezowych przekąsek. Rollsy z tortilli z różnym nadzieniem są zawsze hitem! Możesz je przygotować z czym tylko chcesz. Ja wybrałam moje ulubione nadzienia. Składniki: z szynką szwarcwaldzką  - pszenna tortilla - szynka szwarcwaldzka - ser żółty (może być tarty) - ketchup, majonez z łososiem - pszenna tortilla - wędzony łosoś - serek śmietankowy (kanapkowy np. Almette) - ew. rukola z warzywami - pszenna tortilla - ser żółty (może być tarty) - sałata - papryka - ogórek zielony/kanapkowy - ketchup, majonez z kurczakiem - pszenna tortilla - filet z kurczaka   Kurczaka pokrój w cienkie paski lub plasterki, przypraw przyprawą do kurczaka/ gyrosa i usmaż na    patelni lub grillu. - ser żółty (może być tarty) - papryka - ketchup, majonez Sposób przygotowania:  Posmaruj cienko 2/3 powierzchni ciasta serkiem lub ketchupem i majonezem, wyłóż ulubione składniki i zawiń tortille w rulon.