Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki (ja używam 450 lub tortowej tj. 600)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 300 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- maliny
Sposób przygotowania.:
Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Po trochu dodawaj cukier i miksuj tak długo, żeby się rozpuścił. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Na blachę (taką od piekarnika) wyłóż papier do pieczenia. Na papier wylej gotową masę i równo rozsmaruj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut.
*Przypilnuj, żeby biszkopt nie upiekł się za bardzo, jeśli będzie zbyt twardy (przypieczony) trudno go będzie zwinąć.
Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj sobie jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia (wielkości blachy) i nasmaruj go odrobiną oleju. Po wyjęciu z piekarnika gotowego biszkoptu przełóż go na przygotowany papier i zwiń w roladę. Odłóż tak do wystygnięcia.
*Dzięki temu biszkopt będzie łatwiej zawinąć ponownie, kiedy będzie już zimny.
Przygotuj krem:
Ubij, koniecznie zimną! śmietanę z cukrem pudrem. Do gotowej śmietany dodaj serek mascarpone i zmiksuj tak, aby nie było grudek. Gotowe :)
Maliny umyj.
Wystudzony biszkopt odwiń z papieru, wysmaruj kremem i ułóż na nim maliny w większych odstępach. Delikatnie zwiń ciasto z powrotem, owiń folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
*Podczas smarowania kremem biszkoptu zostaw kawałek brzegu nieposmarowany. Podczas zwijania krem może się przesunąć i "wyjść" z ciasta.
Gotową roladę przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz